Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija postala članica CERN-a

Srbija je konačno postala punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije u Ženevi.
Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica te prestižne naučne organizacije. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice EU nisu pristupile CERN-u. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija. To članstvo, kako navode iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić, omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu u projektima CERN-a. Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije. „Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, s obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama“, navode iz kabineta premijerke. Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i Unesko, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju tu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh. Kao jedna od republika Jugoslavije, Srbija je bila među osnivačima te organizacije 1954. godine, ali ju je 1961. godine napustila iz ekonomskih razloga. Nakon više od pola veka, u martu 2012. godine Srbija se vratila u CERN kao pridruženi član, koji je na putu ka punopravnom članstvu. Rezolucija Saveta CERN iz 2010. godine predviđa da svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva koji može da traje minimum dve, a maksimum pet godina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki dan za našu zemlju! Srbija postala punopravna članica CERN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije..Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, odlučeno je juče u Ženevi, jednoglasnim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Šta Srbiji donosi članstvo u CERN-u?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2018, 12:49

Srbija je postala članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), a članstvo u ovoj organizaciji će srpskim naučnicima pružiti mogućnost saradnje i učešće u istraživanjima koja se realizuju u Ženevi...Programski direktor Petnice Nikola Božić izjavio je da će članstvo Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.